Enig idee hoe druk we zijn? 

Is het je weleens opgevallen hoe vaak iemand jouw vraag “Hoe gaat het met je?” beantwoordt met “Druk, ik heb het heel erg druk”. Misschien betrap je jezelf er ook wel eens op. Best jammer eigenlijk dat dat vaak het eerste is wat in ons opkomt. Kennelijk ervaren we dat ook zo en zit het ons best hoog. Ik was daar ook heel “goed” in, tot ik vorig jaar een Bullet Journal begon. Ik weet zeker dat ik  niet minder druk ben, maar het voelt zo veel rustiger.  

Een Bullet Journal, dan moet je toch heel goed kunnen tekenen?

Als je ergens iets tegenkomt over Bullet Journal, dan staat er inderdaad altijd wel een plaatje bij van prachtig beschreven en geïllustreerde bladzijden. Sommige mensen doen dat, ze maken er hele kunstwerken van. Het mooi maken van je Bullet Journal is een prettige bijkomstigheid voor de creatieveling onder ons, maar zonder dat is het effect hetzelfde. 

Wat is dan dat het effect?  

Het bijhouden van een Bullet Journal helpt je bij het ordenen van je gedachten. Alles wat je in je hoofd hebt, zet je op papier en dat betekent dat je het kunt loslaten. Het maakt je dus niet minder druk, maar je hoeft ‘t niet allemaal op te slaan/te onthouden. En dan heb ik het dus niet alleen over de dagelijkse/wekelijkse to-do lijstjes.

Wat zet ik er dan allemaal in?

Dat is natuurlijk helemaal aan jou. Maar denk bijvoorbeeld aan “Mijn volgende vakantiebestemming”. Misschien weet je al waar je heen gaat. Dan kun je alles wat je de komende tijd over dat gebied tegenkomt in je BJ noteren. Of misschien heb je geen idee waar je heen wilt, maar hoor je wel allerlei enthousiaste verhalen van mensen die net terug komen uit een bepaald land of gebied. Noteer hun ervaring en dan kun je dat later nog eens verder onderzoeken. Eenmaal genoteerd, betekent dat het uit je hoofd is en dat het je dus rust geeft.

Je kunt ook een bladzijde (of meer in mijn geval 🙂 ) van lekkere recepten die je nog eens wilt proberen, bijhouden. Of een bladzijde met leuke uitjes. Ik heb deze bladzijde onderverdeeld in algemene uitjes en uitjes per maand. Elke keer als ik iets lees, hoor of zie, waarvan ik denk “dat is leuk om te doen”, dan noteer ik dat op deze bladzijde. 

Ik houd ook bij welke websites ik regelmatig wil bezoeken. Voordat ik een BJ bijhield, kreeg ik heel veel nieuwsbrieven. Als ik bijvoorbeeld op een interessante website kwam, meldde ik me aan voor de nieuwsbrief, om maar niets te missen. Nu doe ik dat niet meer, maar noteer de website in mijn BJ en blijft mijn mailbox verschoond van nieuwsbrieven die ik veelal toch niet las.  

Je kunt bijvoorbeeld ook een bladzijde inrichten over films die je nog wilt zien, boeken die je nog wilt lezen of mooie quotes die je tegenkomt. Kortom een BJ vult zich vanzelf. 

Dat is best veel, dat wordt dan toch heel erg rommelig?

Een BJ begint altijd met een inhoudsopgave, een legenda en een maandkalender. Hierdoor creëer je overzicht. In de loop der tijd zal je merken dat er extra (sub)bladzijdes bijkomen, maar dat kan gewoon omdat je tussen elke onderwerp (en dus ook in je inhoudsopgave) ruimte leeg laat, die je later kunt vullen.   

Wil jij ook rust in je hoofd, zonder dat je al je goeie ideeën, hersenspinsels en gedachten kwijtraakt?  

Kom dan op 5 oktober naar Zaanse Loslaatdag en laat je inspireren door mijn verhaal en mooie voorbeelden en wie weet start jij binnenkort dan ook je eigen BJ. 

Eerst meer lezen? https://www.zaanseloslaatdag.nl/