Ik mag nergens aan denken. Mijn gedachten drijven als wolkjes voorbij… best moeilijk dat mediteren. Kan dat niet anders? Hoeveel meditatiecursussen ik ook deed, ik kreeg geen rust in mijn hoofd. Op zoek naar een alternatief voor het ‘zen zijn op een kussentje’ ontdekte ik Morning Pages. Zen zijn met pen en papier: I love it.  

Wat zijn Morning Pages?

Morning Pages zijn pagina’s die je vol schrijft met wat er maar in je opkomt. Drie pagina’s, om precies te zijn. Met de hand. Je schrijft ze elke ochtend, direct na het opstaan. Je kunt het niet fout doen – volg je gedachten en hou je schrijfhand in beweging. Lees niets terug, corrigeer niets. Blijf schrijven, tot de drie pagina’s vol zijn. En doe dat morgen weer. 

Morning Pages schrijven is één van de waardevolste schrijfoefeningen die ik ken.

Je wordt je bewust van de gedachten, de angsten, de verwachtingen en de overtuigingen die door je hoofd spoken. Daardoor leer je jezelf beter kennen. Ongeveer dertig minuten per dag. Dat is alles wat je nodig hebt om los te laten wat was, te accepteren wat is en te omarmen wat komt. Drie pagina’s lang schrijf je jezelf leeg. Alsof je met een swiffer door je hersenpan gaat. Daarna begin je met een opgeruimd hoofd aan je dag.

Waarom moet ik ’s ochtends Morning Pages schrijven?

Je schrijft je Morning Pages direct na het opstaan, als je nog niet helemaal wakker bent. Dan ben je creatiever en vrijer; je innerlijke criticus ligt nog op één oor. ’s Avonds schrijven kan natuurlijk ook, in een dankbaarheidsdagboek of een bullet journal bijvoorbeeld, maar dat heeft een ander effect. Dan reflecteer je op de dag die voorbij is. Met Morning Pages beïnvloed je de dag die voor je ligt. Hoe dat werkt, merk je vanzelf als je ze gaat schrijven. Meestal gaat je al na een paar dagen iets opvallen.

Wat levert het op?

Het schrijven van Morning Pages:

  • maakt je hoofd helder
  • brengt je innerlijke criticus tot zwijgen (die negatieve stemmetjes)
  • kalmeert je overactieve brein
  • temt je angsten
  • zorgt ervoor dat je vanuit rust en vertrouwen de dag ingaat
  • laat de creatieve ideeën stromen

Probeer het schrijven van Morning Pages zeker als je veel stress ervaart, meer rust wilt in je hoofd of productiever wilt zijn gedurende de dag. Onze gedachten gaan vaak met ons aan de loop. Piekeren, peinzen, kniezen, tobben: sommige gedachten komen de hele dag terug. Door ze op te schrijven, rem je ze af, want schrijven gaat langzamer dan denken. Nu kun je je gedachten eens goed bekijken. Kloppen ze wel? Waarom heb je ze? Schrijf jezelf vrij.

Kom naar de Zaanse Loslaatdag 2019
Loslaten is geen kunst, maar een kunstje. En kunstjes kun je leren. Op zaterdag 5 oktober laten twaalf Zaanse onderneemsters je hun ‘kunstje’ zien. Eén van de twaalf workshops waar je uit kunt kiezen is Morning Pages schrijven. Ik zie je er graag verschijnen. Ik zorg voor pen en papier, neem jij je hoofd vol gedachten mee?